8 mei: Herdenk jouw held uit de Tweede Wereldoorlog!
Ook Selah Sue doet mee…

Het War Heritage Institute herdenkt samen met zijn partners  de 75ste verjaardag van deze markante datum met de campagne #wewillmeetagain. Doe mee en herdenk jouw held !

Arnout Houben trekt de campagne op gang. (video)
Christophe Deborsu trekt de campagne op gang voor onze Franstalige landgenoten. (video)
Arnout en Christophe delen familieverhalen bij het aansteken van een kaars. (video)

 

We’ll Meet Again, samen met Selah Sue.

Vanaf nu kan je op de Facebook-Eventpagina van het War Heritage Institute met de hashtag #wewillmeetagain een foto met verhaal posten van iemand uit de Tweede Wereldoorlog die jij belangrijk vindt. Iemand uit jouw familie die onder de wapens was of gedeporteerd werd, een verzetsheld uit jouw gemeente of een historisch figuur die jij wil herdenken.

Op 8 mei houden we om 23.01 uur een nationaal herdenkingsmoment. Zet een foto van jouw held op een sfeervol plekje in je huis, tuin of op je balkon. Steek er een kaarsje bij aan en sta even stil bij haar of hem. Ook iets lezen of een streepje muziek kan. Plaats deze dag een foto of een filmpje van jouw herdenkingsmoment op diezelfde Facebook-Eventpagina van het War Heritage Institute met de hashtag #wewillmeetagain.

 

Christophe Deborsu en Arnout Hauben (‘De Bevrijding van Vlaanderen’) trekken de campagne op gang en op 8 mei deelt zangeres Selah Sue om 23.01 uur haar herdenkingsmoment met ons! Een kippenvelmoment dat te beleven is op de Facebookpagina van het War Heritage Institute.

Evenementpagina op Facebook: https://www.facebook.com/events/551307185585629/

Nationale Herdenking voor het einde van de Tweede Wereldoorlog op 8 mei 

Al een jaar lang zet het War Heritage Institute met een hele reeks partners in op ’75 Jaar Bevrijding’ en wat het betekent om al 75 jaar te leven in vrijheid. Op tientallen plaatsen in het land waren op 8 mei 2020 grote herdenkingen voorzien, maar in het kader van de bestrijding van het Corona-virus zijn deze overal afgelast. De noodzakelijke beperking van enkele vrijheden in deze moeilijke periode doet ons echter meer dan ooit beseffen hoe belangrijk deze vrijheid wel is. En hoe belangrijk het ook is bij onze dierbaren te kunnen zijn als we deze plots niet meer mogen zien… of zelfs voorgoed verliezen.

Daarom is het des te belangrijker om op 8 mei wel stil te staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het War Heritage Institute doet dit met een online nationaal herdenkingsmoment en het bekende “We’ll Meet Again” van Dame Vera Lynn. Een song die als geen ander hoop en troost bracht in de donkere oorlogsjaren… We zullen elkaar weerzien en het komt allemaal goed, ‘some sunny day’. Selah Sue doet mee en brengt deze legendarische song live voor ons allen.

Wij rekenen ook op jou om mee te doen !

 

8 mei 1945

De geallieerden vegen alle Duitse voorstellen van tafel en eisen een onvoorwaardelijke capitulatie. Op 7 mei 1945 tekent de Duitse generaal Alfred Jodl in Reims (Frankrijk) uiteindelijk de overgave. De volgende dag treedt het akkoord in werking. Op die dag dus eindigt de Tweede Wereldoorlog, om 23.01 uur zwijgen de wapens.

Stalin eist echter dat in Berlijn een tweede capitulatie onder Sovjetcontrole wordt ondertekend: dat gebeurt in de nacht van 8 op 9 mei 1945.

In het Verre Oosten ging de oorlog met Japan nog door. De Tweede Wereldoorlog zou uiteindelijk 60 miljoen mensenlevens kosten, waarvan ongeveer 90.000 in België.

Arnout Houben (De Bevrijding van Vlaanderen) trekt de campagne op gang:

 

Christophe Deborsu (onze ‘knuffel-Waal’) trekt de campagne op gang voor onze Franstalige landgenoten:

 

Arnout en Christophe delen familieverhalen bij het aansteken van een kaars: