Verzet en rol van de burgerbevolking

In de zomer van 1944 telden de verschillende gewapende verzetsbewegingen in België samen zo’n 150.000 leden. Door het verzamelen van inlichtingen, door sabotagedaden en door effectieve confrontaties met de Duitsers leverden ze een belangrijke bijdrage tot de bevrijding van het land.

Onder de “weerstanders van het laatste uur” hebben zich nog enkele uitbarstingen van geweld en opportunisme voorgedaan. Toch is de rol van het verzet in de laatste maanden van de oorlog belangrijk geweest en kwamen in de hele oorlog bijna 15.000 Belgische weerstanders om het leven.

Het verzet was geen monolithisch blok, maar als we de verschillende stromingen en bewegingen, in al hun vormen, globaal bekijken, kon het een indrukwekkende balans voorleggen. Het verzet is zeer waardevol geweest voor de Geallieerden en de tegenwoordig soms miskende rol die het heeft gespeeld, moet meer worden benadrukt in de collectieve herinnering van de bevrijding.

De laatste getuigen

Optekenen van de verhalen van de laatste getuigen. Enkele voorbeelden van deze initiatieven: de Stad Antwerpen in samenwerking met het FelixArchief en de Provincie Namen in samenwerking met de Universiteit van Namen.

www.antwerpenherdenkt.be

www.province.namur.be

 

Kinderen van het verzet (VRT-Canvas)

Reeks op VRT-Canvas met verhalen van kinderen van verzetslieden over de stempel die de oorlog op hen heeft gedrukt.

Vanaf oktober 2019

www.canvas.be

 

Van bevrijding naar overwinning: een kijk op lokale geschiedenis

Studiedag van CegeSoma over de geschiedenis in de gemeentes tussen september 1944 en mei 1945.

Voor de Nederlandstalige heemkundige kringen: 17/06/2019

Brussels

www.cegesoma.be

 

The Belgian War Press

Een duik in de wereld van de Belgische clandistiene pers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

warpress.cegesoma.be