Deelnemen

NUTS Weekend Bastogne

In 2019 herdenken we de 75ste verjaardag van de Slag om de Ardennen. Op 13, 14 en 15 december nemen de stad Bastenaken (Bastogne) en het Bastogne War Museum deel aan het jaarlijkse NUTS-weekend, waarin een reeks evenementen plaatsvindt.

Programma:

Herdenking van het beleg van de stad (zaterdag 14 december)

De gemeente Bastenaken organiseert een patriottische stoet voor oudgedienden, oud-strijdersbonden, autoriteiten, scholieren, Belgische en Amerikaanse legerpelotons en veteranen, met twee bloemleggingen (bij de monumenten van Patton en McAuliffe). Ter afsluiting van de herdenking worden er vanaf het balkon van het stadhuis noten geworpen. Gratis toegang.

Wandeltocht van de Perimeter (zaterdag 14 december)

Historische wandeltocht met statische reconstructies door verzamelaars. Drie afstanden, vertrek vanaf het sportcentrum. Prijs: € 6.

Oorlogsboekenbeurs

Deze beurs, die door de gemeente Bastenaken in samenwerking met boekhandel Croisy wordt georganiseerd, vindt plaats in de glazen zaal van het INDSé (Séminaire) en biedt een ruime keuze van boeken over de Tweede Wereldoorlog, met een afdeling voor kinderen. Er zullen ook signeersessies worden gehouden. Gratis toegang.

Show bij het Mardasson-Monument

Grote licht- en geluidshow bij het Mardasson-monument, georganiseerd door de vereniging zonder winstoogmerk (asbl) Bastogne Memorial. Vijf voorstellingen in het weekend. Gratis toegang.

WHI Bastogne Barracks

Bastogne Barracks, een belangrijke plek tijdens de Slag om de Ardennen en een monument van het War Heritage Institute (WHI), neemt het publiek mee terug naar december 1944. Levende tentoonstellingen, defilé van oude legervoertuigen, restauraties van voertuigen… een onvergetelijke ervaring! Een licht- en geluidshow maakt het weekendprogramma af. Gratis toegang.

Nuts Days in het Bastogne War Museum

Het museum biedt bezoekers in het weekend een beurs aan met oorlogsboeken en historische documenten, alsmede een aantal statische WOII-reconstructies rond om het gebouw. Het publiek is op zondag welkom bij de samenkomst van veteranen. Gratis toegang.

Défilé van Legervoertuigen (zondag 15 december)

Een honderdtal oude en nieuwe legervoertuigen zal in de Grand’rue voorbijtrekken. Een initiatief van de gemeente in samenwerking met het WHI. Ook in het Quartier Latin van Bastenaken zal een statische expositie van dezelfde voertuigen te zien zijn. Gratis toegang.

Kerstmarkt

Meer dan vijftig exposanten. Voor de kinderen is er een rodelsleebaan, een draaimolen en het huis van de kerstman! Er vinden het gehele weekend activiteiten plaats:
– vrijdag: rondlopend fanfaregezelschap uit de jaren veertig en jazz battle;
– zaterdag: zanger en dansgelegenheid uit de jaren veertig;
– zondag: vertoning van foto’s van vroeger, muziek uit de jaren veertig en vuurwerk.
Gratis toegang.

NUTS Weekend Bastogne